Монтана – домакин на събитие от Европредседателството с форум за защита на критичната инфраструктура и киберсигурността

Директорът на българското бюро на фондация „Конрад Аденауер” Торстен Гейслер изнесе лекция в Монтана за това, каква е германската държавна системата  за действия и организиране на защита на хората при големи бедствия и аварии, и катастрофи. Той говори като експерт и бивш  заместник кмет по сигурността на  град Любек, Северна Германия, който е и пристанище на Балтийско море. Презентацията си Гайслер направи пред на кметове и експерти в сферата на гражданската защита и сигурността на конференция, организирана в сътрудничество с Aсоциация на българските градове и региони, чийто изпълнителен директор Ергин Емин бе и основен и модератор. Конференцията е включена в събитията,  организирани по региони във връзка с българското европредседателство.

„Торстен Гайслер е четвъртият директор на бюрото на фондация „Конрад Аденауер”, с които община Монтана работи, заяви кметът на Монатна Златко Живков. Ние си сътрудничим от 2000 година и помощта и подкрепата на Фондацията за демократичните промени в страната е неоценима.”

Участниците в конференцията бяха поздравени от заместник министъра на вътрешните работи Стефан Балабанов и от Найден Зеленогорски – председател на АБГР.

Темите, които бяха разисквани на двудневния форум са „Защита на критичната инфраструктура – от сигурност към устойчивост. Киберсигурност ” „Терористични атаки в населените места. Превенция и противодействие” „Регламент EU 2016/679 за защита на личните данни (GDPR) и отражението му върху публичния сектор“„ Психофизически модел за самозащита и оцеляване на населението при  извънредни ситуации”.

Лектори са  д-р Иво Траянов, Институт по отбрана и международна сигурност,   проф.д-р Томо Борисов, заместник-ректор Висше училище по сигурност и  икономика /ВУСИ/,Проф.д-р Ненко Дойков, департамент „Национална и международна  сигурност“, Висше училище по сигурност и икономика /ВУСИ/ Павлин Дулев, Институт по отбрана и международна сигурност.

* Програма

* Презентация Торстен Гайслер, директор Бюро София, фондация „Конрад Аденауер“

* „Защита на критичната инфраструктура - от сигирност към устойчивост. Киберсигурност.“ - д-р Иво Траянов - Институт по отбрана и международна сигурност

* Регламент EU 2016/679 за защита на личните данни (GDPR) и отражението му върхупубличния сектор“, Павлин Дулев - Институт по отбрана и международна сигурност

* Общински планове за противодействие на тероризма и организация по изпълнението им. Координация с другите компетентни органи на местно, областно и национално ниво“, Проф.Д-р Ненко Дойков, Проф. Д-р Томо Боросов – Висше училище по сигурност и икономика /ВУСИ/

* „Психофизически модел за самозащита и оцеляване“, Проф Д-р Томо Борисов – зам.ректор ВУСИ