4-та среща на местните лидери на ЦИЕ и Китай 16+1

Изпълнителният директор на АБГР – Ергин Емин участва в 4-та среща на местните лидери от страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Китай „16+1“, която се състоя на 20 октомври в НДК  - София.

Срещата се проведе под мотото „Глобално мислене, действия на местната власт“. Участие в него взеха и около 250 представители от китайска страна, в това число представители на 20 китайски провинции, както и на китайския бизнес.

Основната цел на срещата на местните лидери бе да се осигури платформа, в която местните власти и местния бизнес да могат да провеждат по-нататъчните си срещи и да обсъждат начините за задълбочаване на връзките и сътрудничеството помежду си. Дискусиите по време на форума в София бяха върху развитието на сътрудничеството на местно ниво в областта на туризма, селското стопанство, индустриалните и демонстрационни зони и паркове, малките и средни предприятия.

При откриването на срещата премиерът Бойко Борисов подчерта:

„Мисля, че има 30 града, побратимени с китайски общини. Това е похвално, защото местните власти са моторите и най-лесно е, когато междуправителствените отношения са добри, инвестиционните намерения, терените, подготовката им, възможността след това тези инвестиции да се развиват, пряко завесят от местната власт – кметове, областни управители“. В рамките на форума той имаше двустранни срещи със заместник-председателя на Постоянния комитет на общокитайското събрание на народните представители Цао Дзиенмин. Срещата на местните лидери на страните от Централна и Източна Европа и Китай надгради постигнатите договорености от преди три месеца по време на седмата среща на правителствените ръководители на държавите от формата "16+1", на която София също беше домакин.

Инициативата "16+1" е важен механизъм за стимулиране на политическия диалог, инвестициите, търговските и икономическите отношения, както и сътрудничеството между Китай и 16-те страни от Централна и Източна Европа в различни области.

екип АБГР