Международен филмов фестивал

Международен филмов фестивал в София DocuMental с акцент върху правата на човека
Първо издание на живо, 7-14 септември 2021 г.
Председателя на Асоциацията на българските градове и регини, Ергин Емин и секретаря на организацията, Евтим Евтимов участваха в откриването на Международен филмов фестивал в София DocuMental.
От 7 до 14 септември Балканският документален център - София, организира съвместно с фондация „Конрад Аденауер“, Чешкия център и посолството на Чехия в България, за втори път организират филмов фестивал, посветен на световното документално кино с акцент върху правата на човека. Докато през 2020 г. фестивалът беше принуден да организира издание „0“, което беше изцяло онлайн, през 2021 г. за първи път фестивалът се проведе с жива публика, специални гости и срещи с режисьори.
Тази година фестивалът се провежда под лозунга „Преминете линията“, който ще се появи под формата на барикадна лента на различни места в града, като приканваме публиката да „прекрачи“ границата и да дойде да гледа смело документално кино.
Фестивалът беше открит на 7 септември от 20:00 ч. С многократно награждавания документален филм „Земята е синя като портокал“ на украинската режисьорка Ирина Цилик. Мястото на откриването бе в сърцето на София в разгара на древната история и органите за вземане на решения в страната, така наречения площад „триъгълник на властта“. Наред с зоната "Ларго", другите места на фестивала са Софийската къща на киното и киносалонът "Чешки център".
Част от селекцията тази година са приблизително 40 от най -добрите съвременни документални заглавия от цял ​​свят. Те са част от тематични раздели, които отразяват най -горещите теми на нашето време, като разделите „Вътрешни хора“ - забележителни истории, разказани от вътрешни източници, разкриващи несправедливостта; „Имаме проблем с оръжията - филми, които отразяват текущите военни конфликти и техните последствия; „Борба със силата“ - историите на невероятно смели хора, които се противопоставят на статуквото; и „От страна на природата“ - сложната съвременна връзка между хората и природата.
Тази година има и конкурсна секция, посветена на жените документалисти, в допълнение към наградата на публиката. Някои от утвърдените заглавия за тази година са многократно награждавани „Sabaya“ от Хогир Хирори (награда за режисура в категорията „Документален филм за световното кино“, 2021 Sundance), „Дисидентът“ от Брайън Фогел (номиниран за „Оскар“ документален филм за 2021 г.) и „Аз съм Грета“ от Нейтън Гросман, филмът, който следва невероятния път на младата активистка по изменението на климата Грета Тунберг.
Фестивалът се организира от Балканския документален център, Фондация Конрад Аденауер и Чешкия център София. Събитието е част от лятната програма на Столична община и се подкрепя от Националния фонд за култура и американското посолство в България.
 
Екип АБГР